BG | EN
phone_in_talk 0885 049 557

Как да имаме ефективен работен ден в домашен офис, когато семейството и децата са вкъщи

В контекста на глобалната пандемия COVID-19 работодателите оставят много служители да работят отдалечено от дома си. Това се прави, за да се намали риска от инфекция в обществения транспорт и в офиса. Има и друга категория работещи – тези, които работят в така наречените свободни професии. Те вече са свикнали да работят вкъщи, и се справят със създаване на самостоятелна организация на процеса работа. Но за тези, които са свикнали с обичайната рутина, да общуват с колегите си и дори със стола си в офиса, е изключително трудно да свикнат с децата, които тичат наоколо и липсата на необходимите инструменти за работа.

Тази статия ще даде ефективни препоръки за читателите за това как да се справят с този проблем. Не се отчайвайте, защото съвременният свят със своите мобилни комуникации и достъп до глобалната мрежа предоставя неограничени възможности.

Пет критични стъпки

1. Ергономичност на работното място.

Тук трябва да сте малко егоистични и да си вземете най-добрата маса и стол. Децата могат да рисуват и в кухнята, а ние трябва да дадем предимство на работата и основният източник на доходи в семейството. Премахнете ненужнатат светлина, използвайте регулируема лампа с равномерно осветление по здрач. Лактите ви не трябва да висят от плота, в противен случай ще имате болки в раменете и раменния пояс. Докато работите у дома, постепенно коригирайте параметрите, не толерирайте неудобства. Не е известно колко дълго ще продължи карантината и през това време можете да развиете проблеми със зрението или гърба.

Идеалният вариант би бил да работите в отделна стая, но не всеки има такива жилищни условия. Дори ако става въпрос за дърпане на завесите и настройка на екраните, присъствието на някой наблизо не трябва да ви разсейва.

2. Набавяне на инструменти за работа.

Всичко, от което се нуждаете, трябва да ви е под ръка. Аксесоари за писане, документация, книги, дискове с компютърни програми. Всяко напускане на работното място може да отвлече вниманието ви. А и хората у дома може да си помислят, че в момента не тече истински работен процес. Можете да сведете до минимум разсейването, като изпълнявате задачите една след друга. Колкото по-малко напускате стола си, толкова по-добре. Моливите трябва да са подострени, телефонът да е зареден, наблизо трябва да има чаша вода, дори за предпочитане бутилка.

3. Обезпечаване на продуктивността.

Необходимо е да разбиете задачата на нейните съставни части и след това да свършите всяка от тях последователно. Няма да можете да се справите без самоконтрол. Ето пример за начин на мислене:
„Почти свърших този етап, необходимо е още малко и мога да стана. Вече е готово. Чудя се какво предстои в следващия етап? Ще се подготвя за работа и след това ще си тръгна. Или може би ще свърша малка част, за ми е лесно по-късно? Да, ще го направя“.

Така може и да не забележите как осем часа прелитат сякаш са четири. Постоянно трябва да бъдете движеща сила и лидер на самите себе си. Ако не се контролирате сами, плановете ще бъдат провалени. Ако сте уморени, никой не ви спира да си полегнете и през деня, за да възстановите силите си.

4. Коригиране на психологическите аспекти.

Психолозите съветват непрекъснато да хвалите и насърчавате себе си при изтощителна работа от вкъщи. Свърших 50% и това е половината. А 51% вече са повече от половината и след това можете да започнете да броите на обратно. Не можете да наречете работата скучна, неприятна или безинтересна, когато постоянно се оплаквате от големи натоварвания. Обещайте си награда в края на деня, например гледане на филм и след това и се насладете, повторете си, че наистина я заслужавате. Изключително трудно е да оцените собствения си принос; помолете някой от семейството, съпругата, съпруга или голямото дете да направи това.

5. Въведете ефективен график.

Не си заслужава да нарушавате стария си режим. Ако сте свикнали да ставате в 7 сутринта, за да стигнете до обичайното си работно място, тогава не губете тази способност. Лесно е да се разглезите и след това да започнете да се събуждате по-близо до вечерята. Ще бъде изключително трудно да се върнете към обичайния режим. Необходимо е точно да се регулира обедната почивка, както и да се измислят точно почивките и заниманията в тях. Можете да поливате цветята, просто да погледнете през прозореца или да направите малка тренировка. Но не се разсейвайте от филми или комуникация в социалните медии, това може да се проточи с часове.

Препоръчително е за всеки вид работа да се постави приблизителен срок за изпълнение. Това изисква планиране на следващия работен ден всяка вечер. Ако се окаже, че сте свършили по-бързо, това е добре. И дори, ако не е възможно да излезете навън при карантинни условия, можете да използвате добре времето, което ви се е освободило. Времето, което обикновено се изразходва за път ви дава вероятно допълнителни два часа дневно.

Основните препъни камъни

Тези, които се опитват да създадат работна атмосфера у дома, най-често се оплакват от следните неудобства. Помислете как да ги преодолеете най-ефективно:
  • Деца и домашни любимци. Можете да обясните всичко на детето, но котката, която лежи на клавиатурата, не може да ви разбере. Трябва да проведете превантивен разговор с децата и във времето за работа да игнорирате всички искания. След 3-5 дни всички ще свикнат с тази ситуация.
  • Изкушението да отидете на почивка за цигара или да пиете чай. Тук ще трябва да установите строги забрани за себе си. За това ще помогне таймера на смартфона. Обедната почивка може да бъде организирана за цялото семейство, а пиенето на кафе лесно става и на работния плот.
  • Бърза умора. Причинява се от мързел, неудобен стол и монотонна работа на фона на звуци у дома. Слушалките и музиката също помагат.
  • Постоянно разсейване от хората, които се разхождат наблизо. Тук е добре да използвате някаква преграда. Може дори да е парче от голяма картонена кутия, но движещите се предмети не трябва да попадат в зрителното ви поле.
  • Ниска ефективност на труда. За да я подобрите, трябва да сравните процеса в офиса и у дома и след това да направите съответните заключения. Липса на компютърни програми, неудобен стол. Възможно ли е това да е просто желание да гледате любимите си видеоклипове? Това, което може да се направи за 8 часа, лесно се разтяга до 12-14 часа. Това са въпроси към собствените ви организационни умения. Трябва да си задавате въпроси, да се карате на себе си, в ролята на шеф и подчинен.
Несравнима полза
Когато всичко е настроено и подредено, и началниците ви вече не се съмняват в ефективността на работата ви в домашен офис, можете да превключите на подобен режим в спешни случаи. Извън пандемия може да дойде сезонно заболяване, но опитът ще ни позволи да преминем към работа от разстояние при всякакви непредвидими обстоятелства.

Също така, преди да започнем работа в този режим, не подозираме до каква степен всеки от нас е дезорганизиран. Самодисциплината и спазването на правилата ще бъдат полезни, това ще ви позволи да засилите самоконтрола. И това е стъпка към вашия собствен бизнес или началото на работа като професионалист на свободна практика.

Статията ни беше любезно предоставена за публикуване от: https://bg.jobsora.com/
Източник: https://uk.jobsora.com/blog/how-to-effectively-build-a-working-day-on-remote-work-with-family-and-children-at-home

Абонирай се за бюлетин

Като се абонирате за нашия бюлетин, Вие се съгласявате автоматично с нашата "Политика за поверителност на данните".
Можете да се отпишете лесно, когато искате, при получаване на всеки един от бюлетините.
Българска асоциация за управление на хора
Академия за щастие