BG | EN
phone_in_talk 0885 049 557

BYMBE - Пакет за ориентация на млади майки

Наръчникът „Пакет за ориентация“, създаден по проект “Връщане на младите майки в образованието” (BYMBE), вече е преведен на български език. Той е достъпен за всички, които се интересуват, на следния линк: https://bymbe.eu/media/BYMBE-IO4-BG.pdf. В оригинал на английски език можете да го свалите оттук: https://bymbe.eu/media/BYMBE-IO4-EN.pdf

Пакетът за ориентация BYMBE е първият от пакетите с помощни инструменти за млади майки. Неговите основни цели са: подобряване на социалните когнитивни умения, на емоциите, познаването и разбирането, по-добро планиране и решаване на когнитивни задачи, по-ефективно разрешаване на конфликти, по-положителна атмосфера в класната стая и др. Наръчникът съдържа описание на методите, които дават възможност на социалните работници да помагат на младите майки да се ориентират в алтернативите за работа и развитие. Един от най-утвърдените методи, познат ни от друг проект, методът SymfoS, залага на изграждане на устойчиви взаимоотношения между майките и социалните работници и оттам – изграждане на увереност у всяка една от участничките.

Нашите партньори по проекта, които използваха пилотно Наръчника в работата си с младите майки и успешно върнаха голяма част от тях към образованието, споделиха своите впечатления. От гледната точка на социални работници и водещи на груповите занимания, те са наблюдавали първонаално неразбиране и дистанциране от метода на работа. След прилагане на различни дейности и игри (можете да ги намерите в Наръчника), участниците значително са се отпуснали и са осъзнали целта на обучителния пакет. Модулът за поставяне на цели (номер 3) е дал увереност на участничките, като по-тази начин им е помогнал да осъзнаят възможностите си, да разсъждават относно това как биха могли да постигнат целите, които сами си поставят.

От друга страна, самите участнички споделят, че са намерили смисъл в обучението, разбрали са доста неща за себе си. Най-важното – казват, че са осъзнали не само нужда, а и желание за връщане към образованието си.

 ErasmusBGSmall

Подкрепата на Европейската комисия за изготвянето на настоящата публикация не представлява
одобрение на съдържанието, което отразява гледните точки само на авторите и не може да се търси
отговорност от Комисията за всяка употреба, която може да бъде използвана за информацията,
съдържаща се в нея.

Абонирай се за бюлетин

Като се абонирате за нашия бюлетин, Вие се съгласявате автоматично с нашата "Политика за поверителност на данните".
Можете да се отпишете лесно, когато искате, при получаване на всеки един от бюлетините.
Българска асоциация за управление на хора
Академия за щастие